top of page

Nebojte se cestovat bez jazyka!

Neumíte cizí jazyk a bojíte se proto letět do Řecka sami bez cestovky? Ale na dovolené (letecky) už jste někdy byli, ne?

Pak není důvod se ostýchat, protože jak na letišti, v letadle tak i na ostrově byste mohli fungovat, promiňte mi ten výraz, i jako hluchoněmí!


Letadlo na ostrově Milos

Na letišti nemusíte vůbec promluvit, a stejně se dostanete, kam potřebujete!


1.Najdete si tabuli s odlety

2. Pokud máte zavazadlo k odbavení, na tabuli si přečtete číslo odbavujících přepážek (k nám do českého domečku na Milosu odbavené zavazadlo opravdu nepotřebujete!) Budou chtít pas nebo občanku, vytisknou vám palubní vstupenky.

3. Najdete "rentgen" a projdete bezpečnostní kontrolou. Ano, tady se vždy ptají, jestli v zavazadle nemáte tekutiny, notebook nebo jiné elektro zařízení. Toto vše se před kontrolou ze zavazadla vykládá do bedniček, mějte to nachystané a jej na to posunkem ukažte. Nemusíte mluvit a když ano, řekněte česky že nerozumíte. Vám i jim jde o společnou věc, dostat vás do letadla.

4. Odbavení na "Gate" před vstupem do letadla. Tady chtějí vidět palubní vstupenku a cestovní doklad. Jen se pozdravíme.

5. V letadle podle typu servisu buď jídlo a pití dostaneme, nebo nám jej budou nabízet ke koupení. Opět nemusíte ani "kváknout", máte oči a vidíte co se kolem děje.

6. Na ostrově i kdybyste lovili bobříka mlčení a nepromluvili ani slovo, ubytují vás, v taverně si vyberete jídlo a kartou zaplatíte. Co se pokusíte říct, je vlastně navíc. Na obou stranách je pořád stejný zájem, poskytnout vám službu, domluvit se. Třeba i rukama nohama, není to hanba. Hanba je sedět doma anebo letět někam kam nechcete!



Uvnitř letadla pendlujícího mezi Aténami a Milosem

208 views0 comments
bottom of page