top of page

Kupujeme dům v Řecku 4

4. Kde vzít cash?

Od té doby žiji jen projektem. I plánovaná dovolená se musí přizpůsobit, což je z mé strany o to bezohlednější, že po dvou letech už necestuji sám. V srpnu bude potřeba dořešit některé záležitosti a hlavně zaplatit zálohu, od které mě přes známou doporučená řecká právnička odrazuje. Argumentuje tím, že už taky nemusím peníze nikdy vidět.

Ναυάγιο Ολυμπία, Amorgos

Z krásného Amorgu, který si ale moc neužiju, netrpělivě míříme na Milos. Součástí „spolupráce“ s protistranou je i zapůčení apartmánu na druhé straně ostrova. Znovu opakuji, měl jsem štěstí, který jiný prodávající by vám pomohl i s dovolenou? Teď zpětně skoro po roce vím, že podobných lidí potkáte za život jen málo, jestli vůbec. Jsem moc rád, že za rok co se známe jsme si několikrát vzájemně pomohli a víme, že si budeme pomáhat i nadále! I když zpočátku jsem v tomto svazku byl jen čerpající stranou, po pevném rozkročení se na Milosu (díky korono!) jsem už mohl laskavosti a protislužby i vracet. Což mi připomíná, kdybyste k nám chtěli na ostrov a byli jste víc než čtyři, i tak mi napište, můžu domluvit víc studií a při tom dál ručit za kvalitu servisu.


Tholaria (Θολάρια), Amorgos

Dlouhé domlouvání je završeno v porovnání s předchozím krátkou schůzkou v kanceláři u právníka protistrany. Sepisujeme dohodu (řecky a anglicky), o níž až o několik měsíců později zjišťuji, jak právně bezcenná byla (právnička měla pravdu). Naštěstí ji uzavřeli dva čestní lidé, ale to už zase trochu předbíhám. Mám zaplatit zálohu odpovídající v korunách nejvyšší částce jakou jsem kdy u sebe měl. Během týdne předcházejícího schůzce a cestování po trase Brno-Vídeň-Santorini-Amorgos-Naxos-Milos s sebou pochopitelně obnos nenosím, takže je potřeba jej vybrat. Hodně tisíc euro u sebe prostě mít nechcete ani o minutu víc než je nutné, ani v bezpečném Řecku. Vědom si toho, že výběr na přepážce, z účtu vedeného v cizí země, by nemusel být levnou záležitostí, znásilňuji bankomat. Potvora elektronická ale nedá víc než dva tisíce, což jsem samozřejmě předem nevěděl, a tak na skútru objíždím celý Adamantas a pak ještě „naší“ aglomeraci Plaka/Triovasalos/Karodromos a v mnoha dalších bankomatech sestavuji totožný požadavek. Uf, šrajtofle připomínající Ráthův vinný sklípek se mi nechce vejít do ledvinky, ale jak už správně tušíte, alespoň u mě to dopadlo dobře. Ale o tom až zase příště.



Tsigrado, Milos, 14 km od apartmánu

402 views0 comments
bottom of page